Genel

Hangi Eti Kullanacağınızı Biliyor musunuz? Etin Bölümleri ve Kullanım Alanları

Kırmızı et, yöresel lezzetlerimizin birçoğunda kullanılıyor. Eğer et kaliteliyse, yapılacak yemeğe uygun et seçildiyse ve tabii ki işi bilen biri tarafından pişirilip önünüze konduysa pek de leziz oluyor.

Ancak iş başa düştüyse ve aşçı elinden çıkmış gibi bir tat yakalamak istiyorsanız; et seçerken karşılaşacağınız terimleri, seçtiğiniz etin pişirilme şeklini ve kullanılacağı yemekleri bilmenizde fayda var.

Gelin, tek tek göz atalım.

GERDAN

Aslında sözcük olarak türkülerden aşinayız kendisine. Ancak bilinenin aksine “gerdan” denildiğinde; dananın yumuşak değil, sert bir bölümü kastedilir. Yağsız ve sinirlidir. Kıyma veya kuşbaşı olarak bu kısım kullanılır. Fırına bir islim kebabı atayım; kafam rahat, akşam yemeğim hazır olsun diyorsanız köftenin kıyması için gerdanı tercih edebilirsiniz.

ANTRİKOT

Kulağa fazla tanıdık gelenlerden biri olmakla beraber “antrikot” denildiğinde “Hayvanın neresi oluyor, yani?” sorusuyla karşılaştığımız kısım olduğunu da söyleyebiliriz. Antrikot, hayvanın sırt kısmında bulunan, kemiğinden sıyrılmış, yağlı bir ettir. Etinizi nasıl seversiniz bilmiyoruz ama antrikot, az veya orta bir de ızgarada pişmiş olursa lezzetten parmaklarınızı yiyeceğinize eminiz.

KONTRAFİLE

Hayvanın sırtının bel kısmında bulunan kontrfile; kızartıldıktan sonra isteğe göre kalın veya ince dilimlenebilir. Belki jülyen dilimler ve ellerinizle hazırlayacağınız bol yoğurtlu bir çökertme ile kalabalık bir sofrayı doyurabilirsiniz.

BONFİLE

Hayvanın sırt kısmından çıkarılan bonfile, etini özellikle çok pişmiş ve yumuşak sevenlere tavsiye edilebilir. Çünkü bonfile, ne kadar pişerse pişsin diğerlerine kıyasla yumuşak kalmaya devam edecektir.

DÖŞ (GÖĞÜS)

Oldukça yağlı bir ettir, şarküteri ürünlerinin yapımında kullanılır. Burger köftesi yapmak için idealdir. Dolayısıyla siz de hayvanın döş kısmından hazırlanmış kıymayla veya Molu burger köftesi ile evinizde gönül rahatlığıyla hamburgerler hazırlayabilirsiniz.

KONTRONUAR

Dananın but kısmından elde edilen bu bölüm, yağ oranı düşük ve sert olmasına karşın güzelce çeşnilendirilmiş bir sos eşliğinde pişirilecek bir biftek için doğru seçimdir.

İNCİK

Hayvanın yine but kısmından sağlanan inciğin haşlaması yapılır. Kuzu inciği duymayanımız hatta sevmeyenimiz yoktur, bizce olmamalıdır.

Artık “İyi ama, o hayvanın neresi oluyor?” gibi soruları aklınızdan çok uzaklara gönderdiğimize göre, şimdi sadece Molu’nun kaliteli ve sağlıklı ürünlerini güvenle, yaptığınız yemeklerde kullanmak kalıyor.

Afiyet olsun.